Szarlotka z puszystą pianką
Witamy w grudniu!!
To już......
[źródło zdjęcia google]
Po małym odpoczynku [w najbliższym czasie postaram się napisać kilka słów] rozpoczynamy ostatni miesiąc 2015 roku. Dla nas co prawda jeszcze pracowity, ale będzie również pachnący i kolorowy za sprawą pysznych wypieków [ mam nadzieję, że mój mąż podobnie jak w zeszłym roku zechce coś przygotować ;) ] oraz planująco-inspirująco-prezentowy.
A na początek zostawiam Was z przepisem na jedno z moich ulubionych ciast :) Smacznego!!
Szarlotka
Składniki:
kostka margaryny
2 szklanki mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
3 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
2 kg jabłek
3 białka
szklanka cukru
Przygotowanie:
Najpierw margarynę i mąki wsypać do naczynia i zagnieść. Potem w drugim
naczyniu utrzeć cukier, żółtka, proszek i ocet. Następnie utartą masę
dodać do margaryny i mąk i zagnieść. 3/4 ciasta rozłożyć na blaszce (1/4
ciasta odłożyć do lodówki) i piec ok 10 min w temp 180 stopni.
W tym czasie 2 kg jabłek pokroić, włożyć do garnka, przesmażyć i
przegotować.
Po wyjęciu ciasta z piekarnika ułożyć na górę masę
jabłkową.
Następnie 3 białka ubić ze szklanką cukru.
i położyć na masie
jabłkowej.
a na wierzch zetrzeć lub pokruszyć 1/4 odłożonego ciasta.
Piec w temp 180
stopni przez ok 40 min. Po wyjęciu można posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz