Pomysł na... żurek || #kuchniagolikow
Święta, Święta i po Świętach...
Mimo wszystko polecam poniższy przepis na pyszny żurek, który możemy przygotować np. na niedzielny obiad ;)
Składniki:
2 litry wody
4 białe surowe kiełbasy
pieprz czarny - kulki 5szt.
ziele angielskie - 5 szt.
4 małe kiełbaski białe z majerankiem
1 marchewka
sół (duża szczypta)
1 łyżka majeranku
150g boczku wędzonego
50g szynki podwędzanej lub kiełbaski
2 średnie cebule
3 ząbki czosnku
dodatkowa 1 łyżka majeranku
4 łyżki śmietany 18%
1 łyżka mąki pszennej
Przygotowanie:
1) Składniki na wywar wrzucić do garnka i gotować ok 20 min
2) Boczek, szynkę, cebule oraz czosnek posiekać w drobną kosteczkę
3) Na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu) wrzucamy boczek i smażymy do wytopienia. Następnie dodajemy szynkę i smażymy ok 5 min. Potem dodajemy cebule i czosnek. Smażymy tak długo, aż cebula zeszli się. Odstawiamy patelnię na bok.
4) Z wywaru wyjmujemy białą kiełbasę oraz kiełbaski. Jeżeli ktoś nie lubi w zupie kulek pieprzu czy ziela angielskiego to może przelać wywar przez sitko do nowego naczynia.
5) Do gotowego wywaru dodajemy wszystkie składniki z patelni. Gotujemy ok 5 min, dodajemy - energicznie przy tym mieszając - zakwas na żurek (400-500ml domowy lub kupny. Dodajemy 1 dodatkową łyżkę majeranku i gotujemy zupę jeszcze przez ok 10 min.
6) W osobnym naczyniu rozrabiamy 4 łyżki śmietany 18% i 1 łyżkę mąki pszennej na gładką masę. Dodajemy do niej kilka łyżek wywaru, żeby je zahartować, a następnie dodajemy do zupy.
7) Zupę gotujemy jeszcze przez ok 10 min.
Podajemy z jajem i/lub z chlebkiem
Smacznego!!
Mimo wszystko polecam poniższy przepis na pyszny żurek, który możemy przygotować np. na niedzielny obiad ;)
Składniki:
2 litry wody
4 białe surowe kiełbasy
pieprz czarny - kulki 5szt.
ziele angielskie - 5 szt.
4 małe kiełbaski białe z majerankiem
1 marchewka
sół (duża szczypta)
1 łyżka majeranku
150g boczku wędzonego
50g szynki podwędzanej lub kiełbaski
2 średnie cebule
3 ząbki czosnku
dodatkowa 1 łyżka majeranku
4 łyżki śmietany 18%
1 łyżka mąki pszennej
Przygotowanie:
1) Składniki na wywar wrzucić do garnka i gotować ok 20 min
2) Boczek, szynkę, cebule oraz czosnek posiekać w drobną kosteczkę
3) Na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu) wrzucamy boczek i smażymy do wytopienia. Następnie dodajemy szynkę i smażymy ok 5 min. Potem dodajemy cebule i czosnek. Smażymy tak długo, aż cebula zeszli się. Odstawiamy patelnię na bok.
4) Z wywaru wyjmujemy białą kiełbasę oraz kiełbaski. Jeżeli ktoś nie lubi w zupie kulek pieprzu czy ziela angielskiego to może przelać wywar przez sitko do nowego naczynia.
5) Do gotowego wywaru dodajemy wszystkie składniki z patelni. Gotujemy ok 5 min, dodajemy - energicznie przy tym mieszając - zakwas na żurek (400-500ml domowy lub kupny. Dodajemy 1 dodatkową łyżkę majeranku i gotujemy zupę jeszcze przez ok 10 min.
6) W osobnym naczyniu rozrabiamy 4 łyżki śmietany 18% i 1 łyżkę mąki pszennej na gładką masę. Dodajemy do niej kilka łyżek wywaru, żeby je zahartować, a następnie dodajemy do zupy.
7) Zupę gotujemy jeszcze przez ok 10 min.
Podajemy z jajem i/lub z chlebkiem
Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz