Pomysł na... pieczony schab ze śliwką i boczkiem || #kuchniagolikow

Po pyszny żurku, na który przepis znajdziecie >> TU <<

Pora na drugi przepis na pyszne drugie dane, czyli pieczony schab ze śliwką i boczkiem :)



Marynata:
2 łyżki musztardy sarepskiej
2-3 ząbki czosnku
3 łyżki oleju

pół łyżeczki rozmarynu
2 liście laurowe
4 kulki ziela angielskiego
duża szczypta soli
<- dzierzu="" mo="" p="" to="" utrze="" w="">
papryka czerwona słodka 1 duża łyżka
pół łyżeczki pieprzu

<- dzierzu="" mo="" p="" to="" utrze="" w="">

<- dzierzu="" mo="" p="" to="" utrze="" w="">
Przygotowanie:
1) Wszystkie składniki wymieszać.


<- dzierzu="" mo="" p="" to="" utrze="" w=""> 2) Przez środek schabu długim cienkim nożem zrobić kieszeń na śliwki i boczek.

3) Śliwkę owinąć w pół plasterka boczku i upychać do schabu. Schab wypełnić z obu stron dokładnie i szczelnie. Mocno upychając.



4) Schab położyć na folii aluminiowej. Natrzeć mięso ze wszystkich stron. Zawinąć w folię aluminiową i odstawić do lodówki na 24h. Schab musi być szczelnie zawinięty, żeby nie tracił swoich soków podczas pieczenia.

5) Jeżeli ktoś woli wersję pikantną w moździerzu utłuc kulki pieprzu czarnego na grube kawałki (garść kulek pieprzu). Rozsypać to z wierzchu schabu i dopiero wtedy owinąć folią.







<- dzierzu="" mo="" p="" to="" utrze="" w="">
<- dzierzu="" mo="" p="" to="" utrze="" w="">6) Wstawić do piekarnika. Temp pieczenia 200 stopni. Czas ok 2h w zależności od wagi schabu

Smacznego!!

<- dzierzu="" mo="" p="" to="" utrze="" w="">

<- dzierzu="" mo="" p="" to="" utrze="" w="">

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Świat Golików , Blogger