Jaglane oreo

Wczoraj przeglądając fejsa trafiłam na ciekawy i prosty przepis na ciasto oreo z dodatkiem kaszy jaglanej. Jako oreomaniaczka wiedziałam, że jak najszybciej muszę je wypróbować! ;)

Ciasto jest pyszne, łatwe w przygotowaniu i jeśli ktoś nie lubi kaszy, to wcale nie czuć jej smaku ;)

[ Oryginalny przepis pochodzi z tej stron TU; a u mnie z małymi modyfikacjami ;) ]





Czas gotowania: 20minut
Czas przygotowania: 40minut

Składniki:
ciasteczka Oreo - 2 opakowania po 110 gr
kasza jaglana - 1 szklanka
mleko kokosowe - 3 szklanki
cukier - 4 łyżki
sok z 1 cytryny
kakao - 1 łyżka
orzeszki ziemne niesolone - 3 łyżki
płatki migdałowe - 3 łyżki
olej kokosowy - 1 łyżka

Wykonanie:
1) Kaszę jaglaną gotuj do miękkości (ok 20 min) w 3 szklankach mleka kokosowego i cukru.

2) Dodaj sok z cytryny i miksuj/blenduj do uzyskania gładkiej masy.

3) Zostaw ok 8 ciastek oreo do ozdoby. Z reszty oddziel herbatniki od kremu. Krem dodaj do masy jaglanej i miksuj wszystko razem.

4) Herbatniki oddzielone od kremu podziel na dwie części. Jedną część zmiksuj razem z orzechami, migdałami, kakao i olejem kokosowym. Powstałą masę wyłóż na blaszkę (u mnie keksówka, z której wyszło ok 6-8 porcji). Dociśnij dłonią.

5) Wyłóż masę jaglaną i posyp kakao.

6) Resztę herbatników zblenduj lub pokrusz i posyp nimi ciasto.

7) Ozdób ciasteczkami oreo (8 szt.) i włóż do lodówki na ok 2h.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Świat Golików , Blogger