Jaglane oreo
3/02/2016
0
coś dla oreomaniaków
,
jaglane ciasto oreo
,
kasza jaglana
,
KUCHNIA GOLIKÓW
,
oreo
,
przepis na dobre ciasto
Wczoraj przeglądając fejsa trafiłam na ciekawy i prosty przepis na ciasto oreo z dodatkiem kaszy jaglanej. Jako oreomaniaczka wiedziałam, że jak najszybciej muszę je wypróbować! ;)
Ciasto jest pyszne, łatwe w przygotowaniu i jeśli ktoś nie lubi kaszy, to wcale nie czuć jej smaku ;)
[ Oryginalny przepis pochodzi z tej stron TU; a u mnie z małymi modyfikacjami ;) ]
Czas gotowania: 20minut
Czas przygotowania: 40minut
Składniki:
ciasteczka Oreo - 2 opakowania po 110 gr
kasza jaglana - 1 szklanka
mleko kokosowe - 3 szklanki
cukier - 4 łyżki
sok z 1 cytryny
kakao - 1 łyżka
orzeszki ziemne niesolone - 3 łyżki
płatki migdałowe - 3 łyżki
olej kokosowy - 1 łyżka
Wykonanie:
1) Kaszę jaglaną gotuj do miękkości (ok 20 min) w 3 szklankach mleka kokosowego i cukru.
2) Dodaj sok z cytryny i miksuj/blenduj do uzyskania gładkiej masy.
3) Zostaw ok 8 ciastek oreo do ozdoby. Z reszty oddziel herbatniki od kremu. Krem dodaj do masy jaglanej i miksuj wszystko razem.
4) Herbatniki oddzielone od kremu podziel na dwie części. Jedną część zmiksuj razem z orzechami, migdałami, kakao i olejem kokosowym. Powstałą masę wyłóż na blaszkę (u mnie keksówka, z której wyszło ok 6-8 porcji). Dociśnij dłonią.
5) Wyłóż masę jaglaną i posyp kakao.
6) Resztę herbatników zblenduj lub pokrusz i posyp nimi ciasto.
7) Ozdób ciasteczkami oreo (8 szt.) i włóż do lodówki na ok 2h.
Smacznego!
Ciasto jest pyszne, łatwe w przygotowaniu i jeśli ktoś nie lubi kaszy, to wcale nie czuć jej smaku ;)
[ Oryginalny przepis pochodzi z tej stron TU; a u mnie z małymi modyfikacjami ;) ]
Czas gotowania: 20minut
Czas przygotowania: 40minut
Składniki:
ciasteczka Oreo - 2 opakowania po 110 gr
kasza jaglana - 1 szklanka
mleko kokosowe - 3 szklanki
cukier - 4 łyżki
sok z 1 cytryny
kakao - 1 łyżka
orzeszki ziemne niesolone - 3 łyżki
płatki migdałowe - 3 łyżki
olej kokosowy - 1 łyżka
Wykonanie:
1) Kaszę jaglaną gotuj do miękkości (ok 20 min) w 3 szklankach mleka kokosowego i cukru.
2) Dodaj sok z cytryny i miksuj/blenduj do uzyskania gładkiej masy.
3) Zostaw ok 8 ciastek oreo do ozdoby. Z reszty oddziel herbatniki od kremu. Krem dodaj do masy jaglanej i miksuj wszystko razem.
4) Herbatniki oddzielone od kremu podziel na dwie części. Jedną część zmiksuj razem z orzechami, migdałami, kakao i olejem kokosowym. Powstałą masę wyłóż na blaszkę (u mnie keksówka, z której wyszło ok 6-8 porcji). Dociśnij dłonią.
5) Wyłóż masę jaglaną i posyp kakao.
6) Resztę herbatników zblenduj lub pokrusz i posyp nimi ciasto.
7) Ozdób ciasteczkami oreo (8 szt.) i włóż do lodówki na ok 2h.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz